Ticari ve bireysel bankacılık hizmeti veren bankalar tarafından sunulan ürün veya hizmetlere ilişkin faiz veya kâr payı dışında alınan ücret, komisyon ve masraf türü bilgilerine www.bankacilikurunvehizmetucretleri.org.tr adresinden ulaşabilir ve karşılaştırma yapabilirsiniz.
“IBOR Geçiş Süreci ve TLREF Çalışmaları” Tavsiye Kararları Hakkında Kamuoyu Duyurusu...
Uluslararası Bankacılık Kongresi hakkında Kamuoyu Duyurusu...
Temel Finansal Okuryazarlık Eğitimi hakkında Kamuoyu Duyurusu...
Çocuklar için Finansal Okuryazarlık Bilgi Yarışması Hakkında Basın Bülteni...
Bankacılık Ürün ve Hizmet Ücretleri İnternet Sitesi Hakkında Kamuoyu Duyurusu...
Dolandırıcılık Eylemleri ve Korunma Yöntemleri e-Kitabı hakkında Kamuoyu Duyurusu...
Bankacılık Ürün ve Hizmet Ücretleri İnternet Sitesi Hakkında Kamuoyu Duyurusu...
İstatistiki Rapor: Banka, Çalışan ve Şube Bilgileri - 2022 - Haziran
İstatistiki Rapor: Risk Merkezi Aylık Bülteni - 2022 - Mayıs
İstatistiki Rapor: Çağrı Merkezi İstatistikleri - 2022 - Haziran
İstatistiki Rapor: Krediler/Tasfiye Olunacak Alacaklar - 2022 - Mayıs
İstatistiki Rapor: Negatif Nitelikli Bireysel Kredi ve Kredi Kartı - 2022 - Mayıs
İstatistiki Rapor: Uzaktan ve Şubeden Müşteri Edinimi İstatistikleri - 2022 - Haziran
İstatistiki Rapor: FYY Çerçeve Anlaşmalarına İlişkin Aylık Rapor-Mayıs 2022
İstatistiki Rapor: Tüketici Kredileri ve Konut Kredileri - 2022 - Mart
Bankacılık Kanunu kapsamında Türkiye'de faaliyette bulunan Türkiye Bankalar Birliği Üyesi bankalardan derlenen ve bankaların dönem içindeki gelişmelerini izlemeyi amaçlayan istatistiki raporlar, Birliğimiz Statüsünde yer alan 4.üncü Madde l) bendi çerçevesinde toplanmakta ve yayınlanmaktadır.
Paydaşlarımızın ihtiyaçlarına duyarlı, kapsayıcı, araştırmacı ve yenilikçi bir yaklaşımla, finans sektörünün hak ve menfaatlerini koruyarak, rekabet gücünün artırılmasına, haksız rekabetin önlenmesine ve bankacılık mesleğinin gelişmesine katkıda bulunarak, finansal istikrara, sürdürülebilir büyümeye ve toplumsal kalkınmaya destek olmaktır.
Bireysel Müşteri Hakem Heyeti, Türkiye Bankalar Birliği üyesi bankalar ile bireysel müşterileri arasındaki anlaşmazlıkları adil, tarafsız ve açık bir şekilde incelemek ve taraflar arasında uzlaşı sağlamak amacıyla hizmet verir.
Bankacılık mesleğinin gelişmesi Türkiye Bankalar Birliği’nin kuruluş amaçları arasında yer alır. Birlik üyelerine hizmet veren Eğitim Merkezi’nde, her yıl yaklaşık 450 seminer düzenlenir, ortalama 7.500 bankacı eğitimlerden faydalanır.
POS cihazları, banka kartları veya kredi kartlarının amaç dışı kullanılması suretiyle yapılan muvazaalı işlemler fiktif işlem olarak kabul edilir. Üye işyerlerinde yapılan bu tür işlemleri tespit eden bankalar, Türkiye Bankalar Birliği bünyesinde oluşturulan Fiktif İşlem Değerlendirme Komitesi’ne başvurur. Komite’nin yaptığı değerlendirme sonucunda, fiktif işlem gerçekleştirdiği tespit edilen üye işyerlerine ait POS cihazları bir yıl süreyle kapatılır ve üye işyeri sözleşmeleri iptal edilir.
Türkiye Bankalar Birliği, finansal kuruluşların müşterilerinin risk bilgilerini toplar ve bu bilgiler, onay verilmesi koşuluyla Risk Merkezi tarafından paylaşılır.